Dobrogea este o regiune aparte a țării, din punct de vedere geografic, istoric, etnografic, cultural și arhitectural, iar caracteristicile deosebite ale habitatului deltaic au produs o alăturare insolită a unor forme, materiale și texturi, alăturare din care au rezultat sate cu un puternic specific local și o arhitectură delicată, cu rădăcini adânci în topografia locului, dar în același timp, din păcate, perisabilă.
Ceea ce conferă Deltei Dunării, o dată în plus, statutul aparte, este structurarea așezărilor umane după un alt etalon față de majoritatea localităților din alte regiuni.
Delta Dunării este caracterizată de o tradiție straveche a pescuitului, care reprezintă ocupația principală a majorității locuitorilor, ceea ce conferă o specificitate aparte zonei, inclusiv prin nevoia firească de dezvoltare a comunităților de pescari în acord cu necesitatea de a proteja habitatele și resursele naturale.
Foarte multe valori identitare specifice diferitelor comunități din zona Dobrogei nu sunt cunoscute, riscând sa se “altereze” sau chiar să se piardă.
Multe dintre aceste aspecte pot fi generatoare de venit printr-o bună popularizare, valorificare, prin dezvoltarea în zonă a sectorului pescăresc și a ecoturismului, cu accent pe promovarea activităților tradiționale și a arhitecturii specifice.